Upisi u vrtiće

Dragi roditelji, obratite pozornost na Pravilnik o upisima u vrtić u vašem gradu/općini, jer svaki vrtić (osnivač) ima različita pravila.

Kako i gdje mogu provjeriti je li za moje dijete raspisana mogućnost upisa u vrtić?

Na portalu https://gov.hr/hr/upis-u-djecji-vrtic/974 putem e-Građani sustava omogućen je e-upis za 883 vrtića u Hrvatskoj,u svim općinama i županijama. Ako je upis otvoren prilikom logiranja vidjeti ćete vaše dijete koje možete nominirati za upis u vrtić.
Pregled vrtića nalazi se ovdje: http://mzos.hr/dbApp/pregled.aspx?appName=Vrtici , a ustanove i programi vidljivi su na https://vrtici.e-upisi.hr/dashboard nakon što se ulogirate u e-Građani sustav. Dovoljna je razina sigurnosti 3 , ona koju imate putem tokena Vaše banke.
Za upis djeteta u odabrani dječji vrtić kojem je osnivač Grad Zagreb upise provodi putem stranice: https://eupisi.zgvrtici.hr/welcome

Kako znati u koji vrtić prema lokaciji pripadamo?
U pravilniku o upisu najčešće je naznačeno koji Mjesni odbor ili ulice vrtić pokriva. Vodite računa da se ako roditelji imaju različito prebivalište vodi računa o prebivalištu djeteta, jer se ono upisuje u vrtić, a ne roditelj.

Koji su najčešći potrebni dokumenti prilikom upisa?
• izvod iz matice rođenih ili rodni list djeteta
• potvrdu o mjestu prebivališta
• potvrdu o radnom statusu roditelja
• popunjen upitnik koji se nalazi na web stranici vrtića ili se popunjava online
Svi ovi dokumenti dostupni su online putem sustava e-Građani.
Ostale dokumente osnivači dječjih vrtića zadržavaju pravo za pojedine jedinice lokalne Uprave definirati posebne kriterije temeljem Pravilnika o upisu.

Kada ću znati je li dijete primljeno u vrtić?

Prve službene rezultate vrtići objavljuju na dan objave na oglasnoj ploči vrtića i na službenoj web stranici vrtića. Najčešće imena djece sukladno GDPR odredbi o zaštiti osobnih podataka nisu objavljena, nego je naveden kod koji dobijete prilikom predaje zahtjeva za upis. Čuvajte taj kratki kod do završetka upisa, obzirom da se svi podaci o Vašem upisu djeteta nalaze pod tim jedinstvenim kodom.

Imaju li svi vrtići Inicijalne razgovore s djetetom i roditeljem?

Nemaju, vrtići najčešće ne zovu svako dijete na Inicijalni razgovor. Najčešće vrtići zovu određenu djecu i roditelje za koju trebaju napraviti procjenu,temeljna znanja, fizičke i društvene vještine. Češće to budu djeca jaslićke dobi radi psihofizičke procjene djeteta.

Je li knjižica cijepljenja obavezna prilikom upisa?
Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (NN 105/02, 55/06, 121/07).
Obvezno cijepljenje djece provodi se prema Programu obveznih cijepljenja, a knjižicu cijepljenja potrebno je dostaviti prilikom potpisivanja ugovora u vrtiću, odnosno nakon što je dijete već primljeno u vrtić.

Kako mogu uložiti žalbu za rezultate upisa?

Žalbe na rezultate upisa dostavljaju se po objavljenim službenim rezultatima upisa do definiranog žalbenog roka u tajništvo vrtića.

Prednost pri upisu
Od ove godine uvodi se prednost pri upisu djece u dječje vrtiće (koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili u državnom vlasništvu) za djecu stariju od 4 godine na datum 1.4.2023. prema članku 20. stavak 4. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Dodatni kriteriji koji daju prednost pri upisu znaju još biti:
• roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata
• zaposlenih roditelja
• samohranih roditelja
• iz udomiteljskih obitelji
• iz obitelji s troje ili više djece
• s teškoćama u razvoju, ukoliko ih je moguće integrirati u redoviti program
• koja za godinu dana kreću u školu
• roditelja koji primaju doplatak za djecu.
Ali se značajno razlikuju u različitim pravilnicima u jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Cijena vrtića
Ekonomska cijena smještaja djeteta u redovite programe dječjeg vrtića u prosjeku iznosi između 199,08 EUR (1500 kn) i 331,81 EUR (2500 kuna) mjesečno. Visinu ekonomske cijene odlučuje osnivač dječjeg vrtića.
Roditelji su obvezni platiti dio ekonomske cijene dječjeg vrtića koja u većini gradova i općina ne premašuje 106,18 EUR (800 kuna), izuzev općina i gradova koji su donijeli odluku o 100% sufinanciranju subvencije vrtića, te je onda vrtić za roditelje besplatan, odnosno plaća se iz proračuna općine ili grada.

Dodatni programi u sklopu vrtića
Na redovni program pohađanja vrtića, dijete može pohađati dodatne programe. Dodatni program može te također odabrati prilikom upisa, a roditelji, udomitelji ili skrbnici ga dodatno plaćaju. Raspoloživost dodatnih programa i njihove cijene nalaze se najčešće na službenoj web stranici vrtića, a više detalja moguće je saznati direktno u vrtiću za koji dijete participira.

*Udruga Sidro nema informacije o pravilnicima o upisima u dječje vrtiće koji NISU u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili u državnom vlasništvu, te obrte za čuvanje i subvencioniranje u istima.

Ukoliko primjetite neke nelogičnosti, diskriminaciju i nepravilnosti, javite nam se na mail info@udruga-sidro.hr

Upisi u vrtiće su pred vratima. Što su nam donijele izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, što izmjene Zakona o radu, kako će se s povećanim opterećenjem na vrtiće nositi naš najveći grad, kakve planove za rješenje problema najavljuje, poslušajte u emisiji HRT Radio Sljeme, Glas velegrada.
Dopredsjednica udruge Sidro, Nadina Đuretić, koordinator za roditelje u ogranku udruge Sidro Zagreb, Bojan Pilipović, te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Luka Juroš, razgovarali su o upisima u vrtiće s urednikom emisije Ivanom Fedorom.
Pogledajte video
Udruga Sidro prati provedbu najavljenih mjera Grada Zagreba u paketu "Vrtići za sve", dinamiku ostvarenja najavljenih povećanja kapaciteta i zapošljavanja, i reagirat ćemo na sva odstupanja od najavljenog i sve nepravilnosti. Svjesni smo kako promjene ne mogu doći preko noći, no ponešto od toga može se ispraviti brzo i bez dodatnih ulaganja. Za neke promjene treba i vremena i sredstava, to svi razumijemo, no očekujemo da se ono što je moguće ispravi bez odgađanja. Vjerujemo kako će to doista i biti ispravljeno u najkraćem roku.
Sve dok su vidljivi napori da se ovo neodrživo stanje ispravi, spremni smo prijedlozima, sugestijama i suradnjom podržati pravičnost i transparentnost osnivača, koja bi nas morala dovesti do boljih uvjeta za našu djecu, kao i boljih uvjeta rada za zaposlene u dječjim vrtićima.

Pročitajte još i...

info@udruga-sidro.hr
Copyright © Udruga Sidro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram