Zakon za jednakost

Projekt ''Zakon za jednakost – jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete'' proveden je u razdoblju od 25.11.2021. do 24.2.2022., unutar tri mjeseca u kojima smo intenzivno i prilično ambiciozno zacrtali ciljeve i aktivnosti. Na projektu je radio tim koordinatora i članova udruge SIDRA te partnera, ukupno stotinjak osoba, raspoređenih prema aktivnostima i zadaćama.
Cilj projekta bio je zagovaranje za izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, osvješćivanje stručne i opće javnosti i nastojanje da se loše zakonske izmjene zaustave. Prema prvotnom planu zakonodavca, Zakon je imao biti donesen najkasnije u prosincu, no glasnim i manje glasnim zagovaranjem i utjecajem na mnoge pojedince unutar redova donositelja odluka, zasigurno smo dijelom i mi doprinijeli da se zakonske izmjene odgode, a sam nacrt prijedloga tih izmjena četiri puta mijenja. Iako se nacrt mijenja, te promjene nisu dovoljne, i nećemo se time zadovoljiti.

U ožujku 2022., Zakon još nije ušao u drugo čitanje u Hrvatskome saboru, a mi smo, ujedinjeni s četiri najveća sindikata i 4 strukovne udruge, ostali ustrajni u tome da se takav Zakon ne smije usvojiti. Stoga smo 8. ožujka 2022., simbolično na međunarodni Dan žena budući da su oko 98% svih zaposlenih u dječjim vrtićima žene, započeli niz prosvjednih aktivnosti, u više od 60 gradova i 13 općina diljem Hrvatske, i nećemo stati dok se ne postignu promjene.
Podizanjem svijesti i aktiviranjem građana, struke, sindikata, strukovnih udruga, akademske zajednice i roditelja, uspjeli smo zaustaviti predlagatelja zakonskih izmjena da one u predloženom obliku budu usvojene u Saboru. Povećali smo interes javnosti i medija za probleme Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, podigli spremnost na reagiranje. Kao najjači argument u prilog tome, je činjenica da smo u samo dan i pol uspjeli podići na prosvjedne aktivnosti stotine odgojitelja u 60 gradova i 13 općina diljem Hrvatske. Drugi pokazatelj te budnosti je podrška roditelja, koja se očituje u gotovo 22.000 potpisa u peticiji kojom jasno kažu ne ovakvim izmjenama Zakona. Naši članovi iz redova roditelja, s područja Osijeka, uz pomoć koordinatorice udruge SIDRO u Osijeku, izrazili su želju učiniti nešto kao roditelji čija djeca borave u predškolskim ustanovama, svjesni što će najavljene izmjene Zakona činiti djeci. Tu svjesnost svakako je pobudila udruga Sidro svojim javnim objavama i istupima, ali i članovi udruge iz redova odgojitelja koji su informirali roditelje. U dogovoru s roditeljima, predložili smo im pokretanje peticije za zaustavljanje ovakvih štetnih izmjena Zakona, s posebnim naglaskom na sprečavanje najavljenog ukidanja odredbi Državnog pedagoškog standarda, kao dijela ovoga Zakona. Pomogli smo im sastaviti tekst peticije na svima razumljiv način, a zatim su oni pustili peticiju u opticaj, šireći glas o njoj, pozivajući roditelje da potpišu i informirajući ih o razlozima zbog kojih ne smijemo svi zajedno dopustiti ovakve promjene.


Link na peticiju nalazi se OVDJE.

Suradnja, partnerstvo i potpisani Sporazumi s 4 najveća sindikata, dodatno i s 4 strukovne udruge iz Vukovara, Čakovca, Dubrovnika i Zagreba, pokazali su kako je udruga SIDRO uspjela motivirati, okupiti, povezati i organizirati smislenu i ispravno usmjerenu akciju, koja se pretvorila u zajedničku inicijativu, čija je snaga i djelovanje dovela do toga da predlagatelj zakonskih izmjena odustane od dijela prijedloga, posebno od dijela u kojem je iskazana namjera ukidanja odredbi Državnog pedagoškog standarda, sastavnog dijela Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, te izradi Pravilnika koji bi imao zamijeniti ovaj zakonski akt. To smo uspješno spriječili, upravo podizanjem odgojitelja kroz sve partnerske organizacije, gdje smo u samo jednom danu uspjeli organizirati i izvesti na ulice stotine odgojitelja u više od 60 gradova i općina Republike Hrvatske. Nesporno je to predlagatelju i zakonodavcu bio znak da možemo organizirano, mirno i dostojanstveno pružiti otpor u vrlo kratkom vremenu, nakon čega su povukli prijedlog ukidanja dijela Državnog pedagoškog standarda.

Facebook objava OVDJE 

Facebook objava OVDJE

Naš projekt sastojao se od niza pomno planiranih aktivnosti, od kojih je za čitavo vrijeme trajanja projekta išla javna kampanja na našim profilima društvenih mreža, Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, kroz najmanje dvije objave dnevno usmjerene na projekt i njegove ciljeve. Objave su redovito imale od 6000 do 150.000 pregleda, a cjelokupna praćenost naše Facebook stranice kretala se kontinuirano oko 170.000 osoba, u nekim danima i značajno više, ukupnog dosega do 386.700. Pojačalo se i pristupanje udruzi, nova članstva i, što nas posebno veseli, novi aktivisti, koji su raspoređeni u naše već postojeće radne skupine.

 U prosincu smo, 13.12.2021., u vrijeme kada se u Saboru održavala rasprava o izmjenama Zakona, održali planirani performans na Trgu sv. Marka, u kojem smo vrlo plastično prikazali kako izgleda jedan dan jednog odgojitelja u jednoj odgojnoj skupini jasličke djece. Javnost, naši članovi, ali i osobe iz redova zakonodavca, reagirali su izvrsno, podržavajuće i s velikim interesom. Samo tu jednu objavu na našoj Facebook stranici vidjelo je i reagiralo 136.000 osoba.
Zastupnici u Saboru dobili su naše prijedloge izmjena, uputili smo 30 amandmana i prijedloga na sve Klubove zastupnika, uz poseban naglasak na Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora. Uspostavili smo kontakte unutar kojih imamo pristup dodatnim stručnim pojašnjenjima svake odredbe prijedloga izmjena.

U siječnju smo, 15. 1. 2022. kako je i planirano, u Opatiji održali Okrugli stol udruge SIDRO i četiri sindikata naziva ''Utjecaj izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na socijalna i radna prava u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske'', gdje smo s 30 – tak predstavnika najvećih sindikata u području RPOO donijeli zaključke i na našu inicijativu potpisali Sporazum o suradnji 4 sindikata i SIDRA. Ta se suradnja doista i ostvarila, u partnerstvu djelujemo na dobrobit djece i svih uključenih u sustav RPOO. Ponosni smo na ovaj Sporazum, budući da je ovakva suradnja ostvarena prvi puta u hrvatskoj povijesti. To šalje jasnu sliku zajedništva i snage koju evidentno moramo pokazati.
Istog dana održali smo i stručnu Konferenciju ''Izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i učinci na odgojno - obrazovnu praksu u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske''. 

Konferencija je održana u hibridnom izdanju, oko 50 sudionika bilo je prisutno uživo, dok je stotinjak osoba sudjelovalo online, putem Zoom platforme i prijenosa uživo na Facebook stranici. Kroz tri panel rasprave u trajanju od ukupno pet sati, imali smo prilike čuti naše paneliste, ali i uvažene goste, primjerice državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavnike akademske zajednice, članove Odbora za znanost u Hrvatskome saboru, predstavnike Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, strukovnih udruga, predstavnika osnivača i druge.
Konferencija je, kako smo i planirali, iznjedrila izvrstan dokument Stručnih preporuka, na kojima su radili eminentni stručnjaci iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, uz udrugu SIDRO tu su i 4 sindikata i 5 strukovnih udruga iz Vukovara, Dubrovnika, Zadra. Zagreba, Čakovca, a koje smo potom dostavili na sve adrese kojima bi te preporuke imale biti smjernica u donošenju odluka.
Za samu konferenciju pripremili smo i tiskali publikaciju koja sadržava ciljeve i smjernice našega rada, detaljnije informacije o projektu koji smo provodili, te zahtjeve i prijedloge udruge SIDRO.

Publikacija je uručena ili poslana naknadno svim sudionicima konferencije i na adrese ciljanih institucija.
Šezdesetak naših članova, volontera, aktivno je svakodnevno sudjelovalo u radu udruge, podijeljeni u radne skupine unutar SIDRA. Članovi grupe Skupština udruge Sidro, njih pet (Puljić, Đuretić, Soukup, Vrdoljak i Turković) ujedno su i članovi drugih grupa, dok su ostali članovi u grupama različiti. Povremeno su se uključivali i drugi članovi i/ili vanjski suradnici koji su nas svojim savjetima i promišljanjima usmjeravali prema cilju. Uz to, uključili smo 4 najveća sindikata (Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, zatim strukovne udruge odgojitelja Krijesnice iz Čakovca, Terina iz Vukovara, Verižice iz Dubrovnika, udrugu odgajatelja dječjih vrtića Zagreba, dijelim i udrugu odgajatelja Maraške iz Zadra, koja se nije priključila Sporazumu ali je djelovala u određenim aktivnostima.

Volonteri su imali sastanke i putem Zoom platforme, primjerice

Facebook objava OVDJE

Facebook objava OVDJE

Uključili smo 22 znanstvenice i znanstvenika, renomiranih akademika sa Učiteljskih fakulteta u Hrvatskoj, dok su Sveučilišta i fakulteti službeno odlučili ne sudjelovati. Razumljiva je njihova pozicija, nastavljamo neformalnu suradnju s njima.
Uključili smo sve sekcije stručnih suradnika u dječjim vrtićima, Sekcija predškolskih pedagoga grada Zagreba i pridruženih članica (Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka županija, Bjelovarsko bilogorska županija, Varaždinska županija, Krapinsko-zagorska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija), Hrvatska psihološka komora, Sekcija za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi hrvatskog psihološkog društva, Sekcija predškolskih logopeda hrvatskog logopedskog društva, Sekcija edukacijskih rehabilitatora predškolskog odgoja, Hrvatska komora medicinskih sestara. Njihova podrška u otvorenom pismo imala je iznimnu težinu i značaj.

Znanstvenici su uputili Otvoreno pismo koje smo putem partnera u inicijativi dostavili medijima, slali smo ga i klubovima zastupnika ali i pojedinim zastupnicima koji su se neslužbeno javljali telefonom i tražili da im se dostavi. Otvoreno pismo poslano je na 160 adresa medija u Hrvatskoj, slali su ga partneri iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture, upravo zbog njihove poveznice s medijima gdje imaju veći broj svojih članova. Isti postupak nekoliko dana kasnije imali smo s Otvorenim pismom Sekcija stručnih suradnika, a o oba se otvorena pisma puno govorilo u Saboru kod predstavljanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona.

Otvoreno pismo Ministru obrazovanja i Vladi RH uputili smo mailom kao inicijativa udruga i sindikata, a pisali su ga aktivisti SIDRA, upravo na temelju svih uočenih nepravilnosti i štetnosti ovoga zakona. Otvoreno pismo objavili su mnogi mediji, pozivani smo u radio i tv emisije govoriti o tome, no odgovor iz Ministarstva bio je samo javno istupanje ministra koji je tvrdio kako ne razumije što hoće odgojitelji, zakon je sjajan. To je izazvalo iznimno visoku razinu ljutnje i negodovanja od strane svih uključenih u ovaj projekt, pa i roditelja koji su nam pružali veliku podršku.

U radu radnih skupina koje je osnovao Ured za obrazovanje grada Zagreba, kao najveći osnivač predškolskih ustanova u RH, sudjelovali smo na svakom sastanku kojeg su sazvali. Neki su se sastanci održavali online, neki uživo. Nismo bili zadovoljni postupanjem koordinatora imenovanih od grada, koji su sastanke vodili loše i jednosmjerno, koji nisu dostavljali zapisnike o provedenim sastancima, nisu bilježili zaključke sa sastanka, iako su za to bili zaduženi. U tom smislu, upozoravali smo, čak smo u jednom trenutku pisanim putem zatražili od pročelnice Ureda da zaustavi takvo ponašanje, odnosno da promijeni koordinatore, što je i učinila. Sastanci su se pretvarali u napade na udruge Sidro, koja nije dopuštala da se radna skupina koristi kao izlika za ukidanje DPS-a i loše zakonske prijedloge, što se pokušalo učiniti. Namjera je evidentno bila ta, i to ne ureda za obrazovanje grada Zagreba već skupine pojedinaca predvođenih osnivačima privatnih vrtića u suradnji s pojedincima iz gradskog ureda koji su i za vrijeme prethodne vlasti činili mnoge nezakonitosti, da radna skupina predloži izmjene koje su na tragu onih koje predlaže i MZO, iako su štetne, diskriminirajuće i opasne, ali da se pod okriljem radne skupine može reći kako je u takvim izmjenama sudjelovala i struka. Tridesetak članova u svakoj radnoj skupini, od čega je Sidro imalo po dva predstavnika u svakoj, podijelilo se na one koji podržavaju loše zakonske izmjene i one koji se tome oštro protive. Budući da je Sidro snažno i hrabro zastupalo svoje stavove i nismo ni milimetra odstupili od njih, većina se okupila oko predstavnika Sidra i uspjeli smo zaustaviti donošenje takvih štetnih zaključaka koje je pokušala glasno isforsirati manjina. To je nažalost dovelo do toga da su se sastanci prestali održavati, što je s vremenom i razumljivo, budući da je Zakon ušao u saborsku proceduru, na nacionalnu razinu i više nije imalo smisla raspravljati o njemu na lokalnoj razini jednoga grada.

Uključili smo i Hrvatsku zajednicu općina i Udrugu gradove Hrvatske, od kojih smo imali relativno slab odaziv, iako se načelno slažu s potrebom uvođenja promjena. Nažalost, oni su ti koji imaju obvezu poštovati zakonske odredbe, što mi zahtijevamo, međutim, oni to financijski teško ispunjavaju, zbog čega je jasno da se nalazimo na suprotnim stranama, iako bi nam cilj morao, a negdje i jest, isti.
Upravo zbog nastojanja da se pronađe zajednički jezik sa svima uključenima u sustav RPOO, tražeći poveznice i zajedničke interese, za HZO i Udrugu gradova Hrvatske pripremili smo prijedlog i projekcije izmjena u načinu financiranja vrtića, koju su oni i podržali te smo je uputili prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi RH i svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru.
Izmjene u načinu financiranja koje smo predložili, u sklopu čega smo pripremili ocjenu opravdanosti tih izmjena, a u kojoj stoji pomno razrađena problematika, opisane nejednakosti u proračunskim mogućnostima pojedine JLS, zbog čega i dolazi do nejednakosti u dostupnosti, cijeni vrtića, programima, njihovoj kvaliteti i sigurnosti unutar ustanova, te predložili projekcije izmjena kojima bismo postigli jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj.

Na sve te adrese slali smo i pripremljene amandmane, te povratno dodatno pojašnjavali svima koji su se javili s pitanjima. Upravo smo na sastancima s pojedinim klubovima zastupnika, detaljno obrazložili sve napisano i upućeno im tijekom pripreme za drugo čitanje prijedloga Zakona. Zapisnici sa sastanaka ne postoje, na sastancima su bile nazočne delegacije sastavljene od predstavnika svih organizacija Inicijative udruga i sindikata. 

O sastancima smo izvijestili na našim društvenim profilima, primjerice takve objave su na navedenim linkovima:

Facebook objava OVDJE

Facebook objava OVDJE 

Komunikacija s mnogim zastupnicima se nastavila, neslužbeno, telefonski, do mjere da smo tijekom rasprave kod drugog čitanja Zakona u saboru imali kontinuiranu vezu u kojoj smo usmjeravali raspravu s 4 kluba zastupnika i preko njih postavljali pitanja državnom tajniku MZO.
Paralelno s ovim aktivnostima, na adrese Ministarstva, Osnivača, Ureda pravobraniteljica, i samih predškolskih ustanova i njihovih Upravnih vijeća, slali smo podneske u pojedinačnim slučajevima, koji su nedvojbeno imali sadržajnu poveznicu s predloženim izmjenama Zakona, odnosno ukazivali su na već nepostojeće nepravilnosti koje očekujemo da će novi Zakon ispraviti. Time smo isticali važnost donošenja kvalitetnijeg i pravednijeg Zakona, koji neće biti diskriminatoran, a upravo kako bismo riješili i ove postojeće slučajeve koji iz loše zakonske regulative proizlaze.
Kroz suradnju sa sindikatima započeli smo zajedničko zagovaranje za promjene, predstavnici svih organizacija zajedno su išli na sastanke i svatko je u ovom radu imao svoju zadaću. Sindikati su podijeljeni u segmente koji se više bave radnim pravom, zlostavljanjem na radnome mjestu i uskratom osnovnih uvjeta za rad, a udruge su imale zadaću isticati izazove i teškoće iz aspekta zaštite prava djece. Budući da su udruge iz Dubrovnika, Vukovara pa i Čakovca teško mogle putovati i predstavljati svoje organizacije na tim sastancima, telefonski ili putem Zoom-a dogovarali su se stavovi koje je predsjednica udruge SIDRO iznosila u njihovo ime.
Najveći dio komunikacije odvijao se na WhatsApp grupi glavne koordinacije svih 9 organizacija, gdje smo svakodnevno razmjenjivali mišljenja, informacije, planirali daljnje korake i prilagođavali se trenutnoj situaciji.
Stručne preporuke izrađene temeljem suradnje uspostavljene na Konferenciji u Opatiji, te svi materijali upućeni su na relevantne adrese putem e-maila, uglavnom smo dobili potvrdu da je pošta zaprimljena, mnogi su se povratno javili s pozivom na dodatna objašnjenja i razgovore, dok neki nisu uopće odgovorili. Posebice se to odnosi na predstavnike MZO i Vlade RH te zastupnike vladajuće većine u Saboru, koji neposredno prije drugog čitanja prijedloga Zakona u Saboru, nisu našli važnim sastati se s nama, razgovarati, čuti ili uvažiti stručne preporuke na kojima su radili isključivo priznati stručnjaci RPOO i sami nositelji odgojno obrazovnih procesa u dječjim vrtićima. Javili su nam se povratno zastupnici iz kluba zeleni-lijeve koalicije, Glasa, Mosta, SDP, Socijaldemokrati, Možemo!, HSS, Domovinskog pokreta, Centra, IDS, Radničke fronte, i neki nezavisni zastupnici. Zanimljivost je kako su se povratno javili zastupnici gotovo svih stranaka osim vladajuće.
Ipak, unatoč tome što su predlagatelji zakona i vladajuća većina odbili komunicirati, dio naših prijedloga uvažen je, ne na način i u opsegu koji smo željeli, a njihov otvoreno i javno isticani otpor od strane predstavnika vlasti prema našoj udruzi i partnerima, doveo je do još veće praćenosti i podrške našem radu.
U svakom trenutku trudili smo se pronaći zajednički interes sa svim sugovornicima, polazeći od točke koja određenu organizaciju ili skupinu opterećuje. Jedinice lokalne samouprave teško se nose s financiranjem RPOO, pa smo ponudili izmjene u načinu financiranja. Učiteljski fakulteti, konkretno Studij RPOO, ovim zakonom postaje nepotreban, pa smo pokušali utjecati na izmjene u samim programima studija, te potaknuti javljanje Sveučilišta u zaštitu važnog Studija RPOO. Odgojiteljima nije trebalo puno tražiti interes, budući da udruga SIDRO u svojoj komunikaciji od samoga početka ističe upravo probleme iz prakse. Pojačali smo osvješćivanje o pravima djece, pravima zaposlenih i štetnim posljedicama ovakvoga zakona. Roditeljima smo pojasnili što će se dogoditi ako Zakon bude usvojen, uz predstavljanje trenutne već vrlo loše situacije u hrvatskim vrtićima. Takav smo pristup imali i u komunikaciji s partnerima, drugim udrugama i institucijama, nastojeći uvijek pogoditi što će neku skupinu pokrenuti.

Učestalo smo bili prisutni u medijima, od lokalnih medija (Novi List, Glas Istre, Kanal Ri televizija, Z1 televizija i mnogi lokalni portali) do nacionalnih (HINA, Večernji list, Slobodna Dalmacija, T-portal, Dnevno.hr, RTL Potraga, Indeks, Otvoreni radio, HRT Radio Split, HRT Radio Sljeme, NOVA Tv, RTL televizija, HRT, N1 televizija). Kroz ta gostovanja i javne istupe naši su predstavnici ukazivali na štetnost predloženih zakonskih izmjena, nakon čega je sve veći broj odgojitelja i drugih zaposlenih u vrtićima, ali jednako i roditelja, pristupao udruzi, javljao se telefonima, otvoreno komunicirajući teškoće u svom okruženju. U tom smislu uputili smo deset dopisa nadležnim ustanovama i institucijama, rješavajući situacije koje nerijetko nastaju upravo kao posljedica upozoravanja na postojanje problema. Zaključak svake takve komunikacije je nužnost da se zaposleni u vrtićima osnaže, jer su upravo oni ti koji moraju štititi prava djeteta u vrtiću. Ako su oni slabi i nemoćni, nezaštićeni, ne mogu zaštititi ni sebe ni dijete. Stoga će ta misao biti jedna od vodilja u našem daljnjem radu.
Sve naše aktivnosti javno su i transparentno komunicirane. To je dovelo do novih kontakata i suradnji, od kojih su neke inicirane s naše strane, a neke su inicirali predstavnici drugih organizacija. Tako smo u siječnju dobili poziv da budemo suorganizatori međunarodne Konferenciji učitelja i odgojitelja, koju već dugo godina organiziraju i provode kolege iz slovenskog Međunarodnog centra za obrazovanje, što smo uspješno ostvarili. Preko udruge SIDRO za konferenciju je prijavljeno 172 sudionika iz Hrvatske. Četiri naša člana pozvana su kao predavači na Konferenciji koja je sada pripremljena i održati će se 17.3.2022.
Nastavno na dodatne aktivnosti koje nismo planirali projektom ali su se izvrsno uklopile, svakako je neizmjerno važno partnerstvo s četiri strukovne udruge odgojitelja – Terina Vukovar, Verižice Dubrovnik, Krijesnice Čakovec i udruga odgajatelja dječjih vrtića Zagreb. To je partnerstvo okrunjeno još jednim Sporazumom o suradnji, te se sada pritisak na donositelje odluka vrši kontinuirano sa svih strana i organizirano u zajedničku inicijativu udruga i sindikata.
Neformalno, a u otvorenim razgovorima objašnjavajući razloge tome, pridružili su se i profesori Učiteljskih fakulteta, koji daju svoj doprinos u stručnome djelovanju, iako je to zasad dosta sramežljivo zbog pritisaka koje doživljavaju, kažu, od svojih poslodavaca.
Čast nam je što su naša nastojanja i rad prepoznali i iz GOOD Inicijative, Instituta za društvena istraživanja i Foruma za slobodu odgoja, te smo pozvani sudjelovati na Konferenciji u lipnju, a planiramo i suradnju na drugim projektima.
Iznimno smo ponosni na sve ove sporazume o suradnji, formalna i neformalna povezivanja i partnerstva, to nam pokazuje da je naš rad prepoznat i dobro usmjeren. Učimo puno, brzo, sretni da postoje mnogi ljudi koji svoje znanje žele podijeliti, što sada i mi sami činimo pomažući drugima.
DODATAK, lipanj 2022.
Po završetku provedbe projekta, u radu naših aktivista i članova radnih skupina gotovo da i nema promjena, kao da projekt i nije završio. Naime, kontinuirano nastavljamo i naše medijske istupe, naše povezivanje pojedinaca i organizacija i naše djelovanje s ciljem da se što veći broj građana osvijesti o problemima, kako bi bili spremni u trenutku kada to najavimo, reagirati i podržati naša zalaganja. Peticija roditelja s ukupno 22.000 potpisa pokazala je kako su tu, uz sustav RPOO, kako danas puno bolje razumiju. Potvrdu našem radu dali su i 22 znanstvenika iz područja RPOO, svojim otvorenim pismom povodom izmjena Zakona. Isto su učinile i sve sekcije stručnih suradnika u dječjim vrtićima diljem Hrvatske. U otvorenom pismu podržali su zahtjeve i stavove koje i udruga Sidro zastupa, te se o ova dva dokumenta, uz stručne preporuke naše inicijative, najviše raspravljalo u saborskim klupama. Kad smo kod saborskih zastupnika, naša nastojanja podržali su gotovo svi klubovi oporbe, od krajnje ljevice do krajnje desno orijentiranih opcija. Radnička fronta, Socijaldemokrati, SDP, IDS, Možemo i zeleno – lijeva koalicija, Centar, Glas, HSS, Most, Domovinski pokret i drugi, pa i neki nezavisni zastupnici, svi su u svojim saborskim izlaganjima isticali i citirali upravo naše rečenice, argumente i zahtjeve. Rijetkost je da se u ovako velikom broju, uz sve različitosti u politikama pojedinih stranaka, ipak pronađe zajednički jezik. Štoviše, suradnja se nastavlja, pozvani smo na sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova gdje je naša članica izlagala o problemima, a planira se održati i Okrugli stol s čelnicima stranke Centar i/ili SDP.
Osim mnogih medijskih nastupa, od onih na nacionalnim tv postajama (HRT Dnevnik, RTL Potraga, RTL Danas, Nova tv Provjereno), preko nacionalnih portala, sve do lokalnih i nacionalnih radio postaja, prisutni smo i kroz sudjelovanja na mnogim konferencijama (GOOD Inicijativa), panelima, sastancima, radionicama, uz neka nova partnerstva (Savez udruga cerebralne i dječje paralize, Udruga Cukrići, Udruga Sjena, poziv i Sporazum za uključivanje u Mrežu cjeloživotnog učenja za sve, suradnja sa Sveučilištem u Rijeci i Center for Advanced Studies – South East Europe…). Sadržaja i programa je toliko da sada polako već jedva hvatamo korak s obvezama, tražimo nove volontere, jer pod ovim opterećenjem iznimno je teško održati zacrtanu i do sad postignutu kvalitetu. Najviše pate izvješća o radu udruge, promiče nam evidentirati sav rad, sve nastupe, sav angažman naših vrijednih ljudi.
Najvažnija i možda najopsežnija aktivnost trenutno je pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je u svibnju konačno izglasan. Aktivnostima ovoga projekta uspjeli smo zaustaviti ukidanje Državnog pedagoškog standarda što je neizmjerno važno. Uspjeli smo izmijeniti nekoliko odredaba u samome Zakonu, no većina naših prijedloga odbijena je od vladajuće koalicije u Hrvatskome saboru. Uspjeli smo natjerati Vladu RH da u Zakon uvrsti mogućnost financiranja predškolskih ustanova sredstvima iz državnog proračuna, nažalost, bez kriterija, upravo onako netransparentno kako se u Hrvatskoj gotovo sve čini posljednjih godina. Umjesto da se postigne jednakost za svako dijete, ovime je Vlada RH omogućila sebi da dodijeli sredstva za predškolski odgoj i vrtiće upravo onim jedinicama lokalne samouprave za koje ona, bez poznatih i propisanih kriterija, donese odluku.

Ipak, možda najveća vrijednost ovoga projekta jest svijest koju smo probudili kod velikog broja građana, o lošim uvjetima življenja i rada u predškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a uvjetima koje propisuje ovaj loš Zakon. Zakonodavac je imao priliku ispraviti stanje u sustavu RPOO, no odbio je to učiniti. Ne možemo reći da je propustio, jer smo bili toliko glasni i uporni da nije moguće da nas nisu čuli. Naprotiv, čuli su nas, optužili za širenje neistina, za djelovanje s nekim njima nejasnim ''osobnim interesima'', odbili su razgovarati, primiti nas, ismijavali nas, sve do trenutka kada smo dostavili materijalne dokaze o njihovim malverzacijama. Tada su odlučili ipak se povući jedan mali korak unatrag, ne dirati Državni pedagoški standard, i pokušati umiriti situaciju prije nego ljude izvedemo na ulice u značajno većem broju nego je to bilo na ova dva okupljanja upozorenja.
Sljedeći korak, nakon postupka za ocjenu ustavnosti Zakona, bit će obraćanje europskim institucijama, razlaganje svakog detalja izvješća koje Hrvatska šalje Europskoj komisiji i njihova usporedba s izvješćima koja dostavljaju predškolske ustanove, a koja realno, objektivno i potpuno prikazuju stvarno stanje u RPOO.

Istovremeno, zbog nastavka ignoriranja odredbi DPS-a i pojedinih odredbi samoga Zakona, zbog velikog broja djece u pretrpanih odgojnim skupinama, zapošljavanja nestručnih kadrova i lošeg odnosa poslodavaca i države prema stručnim kadrovima, za jesen planiramo veliki prosvjed odgojitelja, svih zaposlenih osoba u dječjim vrtićima, roditelja, akademske zajednice i građana koji žele bolje uvjete za djecu u hrvatskim vrtićima, kojima je dosta ignoriranja prve stepenice institucionalnog odgoja i obrazovanja i razlika koje se stvaraju već na njoj. Jednako dostupan, jednako priuštiv, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj – sve dok ne bude tako, nećemo stati!
info@udruga-sidro.hr
Copyright © Udruga Sidro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram