Posjet predstavnika Ureda za financijske mehanizme EEA i Norveških grantova i Fonda za aktivno građanstvo

U srijedu, 13. ožujka 2024., u našem novom prostoru u Kastvu, posjetila nas je delegacija Ureda za financijske mehanizme, Funds and Horizontal Concerns Unit i Fonda za aktivno građanstvo. Najavljen je i dolazak predstavnika Norveškog veleposlanstva, nažalost, spriječile su ih druge obveze. Predstavnici donatora željeli su upoznati našu organizaciju i ljude koji u njoj volontiraju i rade, naša iskustva u radu, izazove s kojima se nosimo u provedbi projekta, izazove koje u projektima ističemo i što to točno činimo za naše ciljane skupine i društvo. Zanimala ih je suradnja s lokalnom zajednicom i vlastima, s obzirom na to da udruga Sidro djeluje nacionalno.
Delegacija u sastavu predstavnika upravitelja Fonda za aktivno građanstvo, gospođe Branke Kaselj, direktorice Zaklade Slagalica iz Osijeka i Zvijezdane Schulz Vugrin, izvršne direktorice udruge SMART iz Rijeke, te gospođe Anna Gabriele Striethorst, programske menadžerice Funds and Horizontal Concerns Unit (EEA and Norway Grants), s velikim zanimanjem pratile su predstavljanje rada udruge Sidro, pripremljene u kratkom video materijalu koji je prikazao razdoblje i provedbu dva važna projekta – ''Zakon ZA jednakost'' i ''Za jednak start svakom djetetu''. Rad udruge Sidro predstavile su predsjednica udruge Katarina Turković Gulin, tajnica udruge Ana Donada, glavna koordinatorica volontera Josipa Ljubanović, članice radnih skupina Martina Linić i Iris Peruško, te administratorica Ivona Bugnar.
I sami smo se prisjetili mnogih važnih detalja iz tog vremena, a koji su danas čvrsto postavljeni rezultati, prihvaćeni na razini Vlade RH. Pohvalile su naše rezultate koji su im poznati i kroz praćenje naših uspješno provedenih projekata, i zbog kojih su i željele posjetiti nas. Gospođa Striethorst, kao programska menadžerica Ureda za financijske mehanizme, željela je čuti na koji način nam još mogu pomoći. Izrazili smo želju i nadu da se nastavi suradnja i program podrške organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj od strane zemalja donatorica (Island, Lihtenštajn, Norveški grantovi), a uvažavajući nedvojbenu potrebu izvještavanja o radu i rezultatima, istaknuli želju da se administrativni zahtjevi kod provedbe projekata pojednostave.
Sastanku se priključio i gradonačelnik Grada Kastva, gospodin Matej Mostarac, pozdravio prisutne sudionike i predstavio suradnju i podršku koju udruga Sidro ima od strane grada. Razgovarali smo o uvažavanju i nastojanju zajednički rješavati probleme, s obje strane predstavili načine kako ostvarujemo rezultate. To naravno nije uvijek moguće, no važno je znati da lokalne vlasti čuju i uvažavaju naše ukazivanje na potrebne promjene. U tom kontekstu, gradonačelnik je istaknuo upravo prisutan izazov izrade lokalnog propisa, Pravilnika o upisima u dječji vrtić, za koji je naglasio kako očekuje podršku udruge Sidro, s ciljem donošenja pravednog, zakonitog i kvalitetnog propisa. Jasno, udruga Sidro rado će se odazvati, uključiti svoje stručnjake i pomoći da djeca s područja Grada Kastva dobiju najbolju moguću startnu poziciju, vodeći se našim sloganom – jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete.
Nedvojbeno, ovo je još jedna prilika u kojoj smo mogli osjetiti ono što sami često ne osvijestimo, a to je iznimno visoka razina profesionalnosti, odgovornosti i usmjerenosti na važne ciljeve, što udruga Sidro kontinuirano pokazuje i niti u jednom trenutku ne odstupa od ove razine kvalitete djelovanja.
info@udruga-sidro.hr
Copyright © Udruga Sidro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram