Forum građana u Osijeku ''Obrazovanje - pravo, a ne dar!''

U prostorima sveučilišnog kampusa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, u petak, 17. svibnja 2024., održali smo drugi po redu Forum građana, u sklopu našeg projekta ''Obrazovanje - pravo, a ne dar!''.

Okupljene je srdačno dočekala dopredsjednica Udruge Sidro, Jelena Draksler, osječanka i domaćica ovoga Foruma građana. Predsjednica Udruge Sidro, Katarina Turković Gulin okupljenima je predstavila projekt, te je pritom istaknula kako temelj obrazovanja čini prva stepenica, upravo rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Činjenica je da je obrazovanje pravo svakog djeteta, a ne dar koji neka država može i ne mora dati. Svjesni kako uskraćivanjem te prve stepenice obrazovanja dijete dovodimo u slabiji početni položaj, želimo utjecati na donošenje kvalitetnih nacionalnih i lokalnih propisa koji će svakom djetetu jamčiti jednakost.

Pomoćnica pročelnika društvenih djelatnosti pri Gradu Osijeku, Sanela Mihalj predstavila je ulaganja Grada Osijeka u rani i predškolski odgoj i obrazovanje od 2021. do danas te istaknula kako su najmlađi stanovnici grada vrlo bitan faktor za budućnost razvoja i kako brinu o njima na svakoj stepenici obrazovanja.

Okupljenima su svoja promišljanja, iskustva i odgovore na pitanja ponudili uvaženi gosti doc. dr.sc. Ida Somolanji Tokić i Mirjana Kulić, ravnateljica dječjeg vrtića Vukovar 1.Forum građana otvorio je  još jednom pitanja koja su već detektirani izazovi u sustavu RPOO. Cilj ovakvog okupljanja uspostava je dijaloga i otvorene rasprave o različitim perspektivama iz svojih pozicija kako bi se zajedničkim inicijativama pokušali dati odgovori na tri ključna područja koja Udruga drži da je u ovom trenutku nužno prioritetno rješavati.

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj suočen je s iznimnim nedostatkom stručnih kadrova, s naglaskom na odgojitelje, nedostatnim smještajnim kapacitetima predškolskih ustanova i nepoštivanjem zakonoskih okvira, pritom posebni naglasak na Zakon o radu, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja, Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje...

Posebnu pažnju u ovom trenutku izaziva Nacionalni kurikulum predškole koji se upravo planira donijeti, a predloženom aktu snažan otpor pruža i struka i akademska zajednica, budući da bi ovaj dokument učinio katastrofalne promjene u svemu što danas Rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj čini visokokvalitetnim.

Treći je ovo u nizu događaj na kojemu ove godine Udruga Sidro okuplja predstavnike akademske zajednice, praktičare u Ranom predškolskom odgoju i obrazovanju i građane. Nakon uspješnog Foruma građana u Novinarskom domu u Zagrebu u ožujku i Okruglog stola u Rijeci u travnju na kojemu su prisustvovali mnogi ugledni profesori iz ovoga područja, Forum građana u Osijeku okupio mnoge uzvanike s područja Slavonije i Baranje kojima je prva stepenica obrazovanja ne samo struka, nego i poziv.

Projekt ''Obrazovanje - pravo, a ne dar!'' financijski je podržan iz programa Impact4values (CERV), kojim upravlja hrvatko - slovenski konzorcij - Zaklada Solidarna i Zaklada Slagalica iz Hrvatske te CNVOS iz Slovenije, u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Posebnu zahvalu upućujemo dekanu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti na podršci i gostoprimstvu. Zahvaljujemo i svim sudionicima, posebno izlagačima, svim gostima i našim volonterima.

Galeriju fotografija pogledajte u nastavku.
info@udruga-sidro.hr
Copyright © Udruga Sidro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram